søndag 5. desember 2010

pyramidekort * enkel mal
Det enkleste er å bruke standard kort kartong, 30,5 cm x 30,5 cm. Har du ikke det, passer det med ett A3 ark, litt tykkere enn kopi ark. Det eneste du trenger gjøre er å lage ett kvadrat av det, og klippe vekk det overskytende av arket.

Når du har klippet vekk det overflødige, bretter du motsatt vei, så du får en X på arket, som tydelig markerer midten.

Fra midten og ut til alle fire linjer av x-en måler du 5 cm ut og setter ett merke med blyant. Mellom de fire merkene du nå har, preger du ett kvadrat som blir bunnen av pyramiden. Du holder linjalen fast inntil streken, og bretter «utsiden» av arket inn mot linjalen, og preger en linje. Dette gjør du på alle fire sider.
Deretter skal du lage sidene av pyramiden, og må konstruere trekanter. Du finner midten av hver av de fire sidene på kvadratet som er bunnen av pyramiden og med en lang linjal setter du merke ytterst på hver av de fire sidene av arket.


Da kan du sette linjalen i hjørnet av kvadratet i bunnen av pyramiden og ut mot merket. Når jeg gjør dette preger jeg med linjalen og lager brette-kant, men det er nok lettere å lage en svak strek med blyant for å se først, og så prege etterpå når de fire trekantene er ferdige.
For at pyramiden skal settes fint sammen klipper du bort litt av arket. Klipp da forsiktig fra spissen av hver av trekantene og inn mot midten , men la det stå igjen ca ½ cm kant rundt det hele. ( Bortsett fra ytterst på spissen av trekanten)

Gå til slutt over, og brett alle kanter som skal være brettet «skarpe» før pyramiden foldes sammen.
For å feste den sammen er det lurt å lage ett kvadrat som passer på toppen, i ønsket str, jeg bruker oftest kvadrater a`4x4 eller 6x6 cm, og kutter ut ett hvadrat midt i dem, eller lager en x som kantene rulles opp på før den settes på toppen. Om det ikke er hard kartong vil dette gå av, så lag forsiktig hull i to motstående sider, over kanten av denne toppen, og sett i en fyrstikk el lign..

Pynt med å lage en bunn til innsiden, trekanter til utsiden etc, bruk fantasien!


1 kommentar:

  1. Du er go du !! :) Så bra forklart at til og med jeg forstod det ;))

    SvarSlett